Grote internationale vliegoefening Frisian Flag 2018

Gedurende twee weken beoefenen de vliegers vluchten voor zowel luchtverdediging als het aanvallen van gronddoelen. Doel van de oefening is de deelnemende vliegers te trainen in het uitvoeren van complexe missies in internationaal verband en tijdens een hoger geweldsspectrum. Hierbij staan scenario´s van toekomstige NATO-Response Force (NRF) inzet en huidige inzet zoals in Afghanistan en recent boven Syrië centraal. Tijdens de oefening wordt samengewerkt met zogenoemde Forward Air Controllers van de Koninklijke Landmacht en Marine. Naast de Nederlandse luchtmacht met F-16’s, vliegen in deze oefening de andere buitenlandse deelnemers met o.a. F15's, F18's en EF-2000 Eurofighter-jachtvliegtuigen Ook een KDC-10 tanker van vliegbasis Eindhoven en een AWACS toestel vliegen mee in de oefening, deze vertrekken vanaf hun eigen thuisbasis.

Vliegbewegingen

De deelnemende vliegtuigen voeren, vaak tegelijkertijd, alle relevante taken voor jachtvliegtuigen uit. Zo worden luchtverdedigingmissies uitgevoerd, waarbij een stuk luchtruim wordt verdedigd tegen binnendringende vijandelijke vliegtuigen of ter controle van een No Fly Zone. Verder worden er gesimuleerd aanvallen uitgevoerd op gronddoelen, waarbij weerstand wordt geboden door vijandelijke vliegtuigen en raketsystemen. Ook wordt er soms directe ondersteuning gegeven aan eigen grondeenheden. Tijdens Frisian Flag 2018 wordt het grootste deel van de missies in de oefengebieden boven de Noordzee uitgevoerd. Tijdens de oefening wordt vanaf maandag 9 tot en met vrijdag 7 april van 08.00 tot 17.00 uur gevlogen, met uitzondering van het weekend. Per dag wordt tweemaal gestart (om circa 09:30 & 13:30).

Naast het volgen van de vliegbewegingen via onze website door bijvoorbeeld de live scanner streams en het Flightinfo-systeem (ADS-B/MLAT) willen wij de bezoekers van Scannernet.nl net als vorige jaren ook foto's gemaakt door de spotters zelf laten zien. Elke dag zullen wij een greep van de foto's die wij zelf hebben gemaakt, maar ook die door de spotters zijn opgestuurd laten zien op onze website en ons Twitter-account. Wij hopen op veel mooie en bijzondere foto's om zo een goed mogelijk beeld te vormen van deze oefening.

Uiteraard kunt u de actieve vluchten en communicatie tijdens Frisian Flag 2018 volgen via het Live Flightinfo-systeem en de Live scanner stream van Scannernet.nl. Hiervoor is de volgende stream beschikbaar (deze is ook te belusiteren via onze Militaire luchtvaart-pagina)

Maatregelen Frisian Flag 2018

Maatregelen Frisian Flag 2018

Overzicht Live Scanner streams

Scanner stream is online

(klik op de stream van uw keuze om deze te openen)