Over ons

Op deze pagina willen we een kleine indruk geven over het ontstaan en de ontwikkeling van Scannernet.nl. Zo vindt u hier informatie over het ontstaan van de website en de huidige situatie. Ook zullen de webmaster en de vaste fotografen van de website zich even kort aan u voorstellen.

Daarnaast vindt u hier foto's van de apparatuur die wij gebruiken voor de website en informatie over de gebruikte software. Met grote regelmaat gebruiken andere media (o.a. Harlinger Courant, 112fryslan.nl, enz.) foto's en artikelen die door ons zijn gemaakt. Heeft u zelf een artikel gelezen over deze website en staat deze nog niet op deze pagina? Laat het ons weten via info@scannernet.nl

Verleden

In een havenstad zoals Harlingen is genoeg te beluisteren in de ether. Vooral de scheepvaart trok mij enorm en mede daardoor bracht ik heel wat uurtjes achter de scanner door. Toen ook de 55xlt mij niet meer tevreden kon stellen, werd er een Uniden Bearcat 855xlt aangeschaft. Een 50 kanaals scanner waarmee ik ook de luchtvaart kon ontvangen. Deze scanner gekoppeld aan de Discone-antenne bracht een hoop luisterplezier.

Het verlangen naar meer was er. In de afgelopen jaren passeerden veel scanners de revue. Er kwam een Uniden Bearcat 9000xlt bij. Tevens werd er een 27mc aangeschaft en een Yupiteru MVT-8000. Ook een Yupiteru MVT-7100 mocht natuurlijk niet ontbreken.

We zijn in maart 2007 begonnen met Scannernet.nl. Inmiddels is Scannernet.nl al ruim 5,5 miljoen keer bekeken. Met een aantal van circa 25.000 pageviews per week een druk bezochte website. Hopelijk kunnen we in de toekomst nog meer bezoekers naar de website halen.

Heden

Op dit moment zijn weer alweer aan de derde versie van Scannrnet.nl toe. In samenwerking met MEC Services BV. is in 2014 een gehele nieuwe website ontworpen. Deze website blinkt uit in interactiviteit en toegankelijkheid. Om alle onderdelen op de website mogelijk te maken hebben we een heel "arsenaal" aan apparatuur beschikbaar. Op dit moment hebben we de volgende apparatuur in gebruik:

- Icom M-501 (Marifoon) i.c.m. AC Marine CX-4 marifoonantenne (uitluisteren VHF 16/67)

- Uniden Bearcat 780xlt i.c.m. AC Marine CX-4 marifoonantenne (maritieme live scanner stream)

- Uniden Bearcat 780xlt i.c.m. Diamond D-777 Luchtvaartantenne (mil-air live scanner stream)

- Uniden Bearcat 780xlt i.c.m. Diamond D-777 Luchtvaartantenne (civil air live scanner stream)

- Uniden Bearcat 780xlt i.c.m. Diamond X50n (lokale communicatie live scanner stream)

- Uniden Bearcat 760xlt i.c.m. AC Marine CX-4 marifoonantenne (uitluisteren marifoonband)

- Uniden Bearcat 760xlt i.c.m. Diamond X50n (uitluisteren lokale communicatie)

- Realistic DX-394 HF-ontvanger i.c.m. RF-Systems DX-10 Pro (DSC)

- Davis Pro Vantage 2 Weerstation

- SR161 AIS-receiver i.c.m. AC Marine CX-4 marifoonantenne (AIS)

- Navtex Pro USB i.c.m. RF-Systems DX-10 Pro (Navtex)

- Kinetic SBS-1 ADS-B receiver i.c.m. WIMO-1090 (ADS-B)

- President James i.c.m. Stormstick (27mc)

 

Voor de website hebben we 3 pc's in gebruik. Op deze pc's draait op dit moment de volgende software:

- Shipplotter (live AIS)

- 4x Simplecast (live scanner)

- 4x Shoutcast (live scanner)

- 4x ProScan (aansturen Uniden Bearcat 780xlt)

- 2x DSC-decoder (online Navtex & online DSC)

- Basestation (ADS-B)

- Planeplotter (ADS-B)

- Virtual Radar Server (Live Flightradar)

Alle apparatuur hebben wij gecentreerd in één ruimte. In 2012 heeft deze ruimte een update ondergaan.

Scannernet.nl in de media

Onze website is al een aantal keren in de media geweest. Op regelmatige basis maken media zoals GP-TV, de Harlinger Courant, Franeker Courant en de Extra gebruik gemaakt van foto's die gemaakt zijn door de fotografen van Scannernet.nl. Ook diverse andere websites maken gebruik van de foto's. De Harlinger Courant heeft een artikel geschreven over het ontstaan van de website en ook het populaire tijdschrift "Quest" schreef al eens een stuk over onze website. Op 2 april 2010 zond GPTV een item uit over de nieuwe website. Ook onze Tweets via ons Twitter-account wordt vaak door andere media geretweet.