Inloggen

Actueel nieuws

Op deze nieuwspagina kunt u het allerlaatste nieuws vinden uit Harlingen en omgeving. Deze pagina wordt regelmatig vernieuwd om u zo op de hoogte te houden van het allerlaatste nieuws uit onze regio. Daar waar mogelijk worden de nieuwsberichten voorzien van foto's.

Klik op de kleine foto's voor een vergroting of diashow. Klik op Lees meer om het volledige artikel te openen. Heeft u zelf nieuwsfeiten uit de regio of heeft u misschien foto's die passen bij één van de nieuwsitems? E-mail ons via nieuws@scannernet.nl. Heeft u een tip of wilt u een nieuwsitem doorgeven: bel of SMS ons via 06-34831382. U kunt ons ook volgen via ons Twitter-account en RSS-feed.

rss-icon

Grote militaire oefening in Friesland

HARLINGEN- Van 17 februari tot  26 februari oefent de Landmacht in Friesland. Militaire activiteiten vinden plaats in de strook tussen Harlingen en Drachten. In Harlingen wordt een afwachtingsgebied ingericht op het ‘Spaansenterrein ’aan de Kanaalweg. Aan de oefening doen ongeveer 1300 militairen mee.

Wat gaat er in Harlingen gebeuren?

Op het ‘Spaansenterrein’ aan de Kanaalweg wordt een afwachtingsgebied ingericht. Dit is een gebied waar het leger verblijft in afwachting van inzet elders. In het gebied komt ook een Brigade Support Area waar voorraden worden opgeslagen. Deze voorraden worden via de Afsluitdijk rechtstreeks naar het ‘Spaansenterrein’ gebracht én op 19, 21 en 23 februari uitgereden richting de overige oefenterreinen in Fryslân. Dit uitrijden vindt plaats in kolonne met ‘beveiliging’. Tot slot komt er een mobiel hospitaal waar geoefend wordt met het behandelen van gewonden. Het gehele gebied wordt vanaf week 7 ingericht en is tot week 9 aanwezig op het terrein. Dit betekent dat vanaf week 7 militairen aanwezig zijn in Harlingen.

Oproep om mee te doen aan de oefening

De militairen treden op tussen, voor en met de bevolking van het actiegebied. Door te oefenen met de bevolking van Fryslân bootsen ze die situatie zo realistisch mogelijk na. Daarom de oproep aan burgers om mee te doen. Wanneer militairen een patrouille lopen moeten ze communiceren met de bevolking; maak dus gerust een praatje en deel informatie. Sluit met de auto aan in een verkeerssluis om zelf een doorzoeking te ervaren. Over de oefening “Dutch Bison” De Landmacht is overal in de wereld inzetbaar voor vrede en veiligheid. Om de vaardigheden op peil te houden is geregeld trainen essentieel. Dit keer beoefent 43 Gemechaniseerde Brigade (‘de brigade van het Noorden’) een zogeheten stabilisatieoperatie. De oefening heeft de naam “Dutch Bison” mee gekregen. Het doel van de oefening is een stabiele situatie te realiseren in een gebied waar onrust is geweest. Tijdens “Dutch Bison” worden ruim duizend militairen geoefend, ruim tweehonderd militairen ‘organiseren’ de oefening en ruim honderd militairen opereren als oefenvijand.

Bron: Gemeente Harlingen

Foto's: Andre WijkstraAdvertenties

Scannernet.nl Favorieten