Info AIS

Met AIS (Automatic Identification System) is het mogelijk om de scheepvaart te volgen. Op deze pagina vindt u uitgebreide informatie over hoe het systeem werkt en welke apparatuur Scannernet.nl gebruikt om de AIS-signalen te kunnen ontvangen.

Scannernet.nl heeft een eigen AIS-ontvanger om de scheepvaart (uitgerust met AIS) te kunnen ontvangen. Op deze pagina vindt u een uitleg over het AIS-systeem. Neemt u ook eens een kijkje op onze pagina's met online Navtex-berichten en de pagina met DSC-ontvangsten. U kunt naar de Live AIS pagina van Scannernet.nl gaan door HIER te klikken.

De meeste zeeschepen dienen sinds enige tijd uitgerust te zijn met AIS. Dit is een wereldwijd gebruikt transpondersysteem dat in de marifoonband werkt. De gebruikte frequenties zijn 161.975 en 162.025 MHz (marifoonkanalen 87B en 88B, omgedoopt in AIS1 en AIS2. Een AIS-zender op een schip zendt met regelmatige tussenpozen de positie, koers, snelheid en MMSI (het unieke maritieme identificatienummer) uit. Deze gegevens worden ontvangen door schepen in de nabijheid. Deze kunnen de gegevens automatisch laten plotten op een beeldscherm of radarscherm. Het bereik van AIS is ongeveer 30-40 km.

Iedere 2 - 10 seconden worden door een schip met AIS onder andere de volgende gegevens uitgezonden:

* MMSI-nummer
* Navigatiestatus (bijvoorbeeld geankerd of onderweg)
* Grondsnelheid (van 0 to 102 knopen in stappen van 0,1 knoop)
* Draaisnelheid (0 tot 720 graden per minuut)
* Positie
* Koers

Daarnaast worden iedere 6 minuten onder meer de volgende gegevens uitgezonden:

* MMSI-nummer
* Roepletters van het schip
* Naam van het schip
* Type schip of lading
* Afmetingen van het schip
* Diepgang
* Bestemming
* Geschatte aankomsttijd (ETA) op de bestemming (niet verplicht)

Voor de ontvangst van AIS heb je het volgende nodig:

* Een ontvanger met een discriminatoruitgang of 9600 bps packet radio-uitgang
* Een audiokabel tussen de scanner en de PC
* Een PC met geluidskaart, voorzien van ShipPlotter software

De ontvanger mag niet scannen, omdat je anders AIS-uitzendingen (en dus schepen) mist terwijl de ontvanger andere frequenties afzoekt. Er zijn overigens ook "kant-en-klare" AIS-ontvangers op de markt, die speciaal gemaakt zijn om AIS te ontvangen. Voor de AIS-ontvangst van Scannernet.nl maken wij gebruik van een Smartradion SR-161 AIS-receiver in combinatie met de Comrod AV-15 marifoonantenne. De antenne staat op een hoogte van circa 8 meter. Met behulp van het programma Shipplotter decoderen wij de AIS-ontvangsten. De data wordt naar een aantal website geupload. Via de website Marinetraffic.com zijn onze ontvangststatistieken te bekijken. U kunt deze bekijken door HIER te klikken.