Actueel nieuws

Op deze nieuwspagina kunt u het allerlaatste nieuws vinden uit Harlingen en omgeving. Deze pagina wordt regelmatig vernieuwd om u zo op de hoogte te houden van het allerlaatste nieuws uit onze regio. Daar waar mogelijk worden de nieuwsberichten voorzien van foto's.

Klik op de kleine foto's voor een vergroting of diashow. Klik op Lees meer om het volledige artikel te openen. Heeft u zelf nieuwsfeiten uit de regio of heeft u misschien foto's die passen bij één van de nieuwsitems? E-mail ons via nieuws@scannernet.nl. Heeft u een tip of wilt u een nieuwsitem doorgeven: bel of SMS ons via 06-34831382. U kunt ons ook volgen via ons Twitter-account en Facebook-pagina.

Onderschepping Russische bommenwerpers boven Noordzee

Gevechtsvliegtuigen onderscheppen Russische bommenwerpers boven Noordzee

NOORDZEE- Belgische en Engelse gevechtsvliegtuigen hebben maandagochtend aan het einde van de ochtend twee Russische bommenwerpers onderschept boven de Noordzee tussen Denemarken en het Verenigd Koninkrijk.

Dit gebeurde circa 200 kilometer ten noordwesten van Den Helder in het luchtruim boven NL verantwoordelijkheidsgebied. De QRA (Quick Reaction Alert) werd uitgevoerd door 2 F16's van de Belgische luchtmacht en 2 Eurofighter Typhoons van de Royal Air Force. De Belgische gevechtsvliegtuigen vlogen na opgestegen te zijn vanaf een Belgische basis supersonisch over Nederland om de twee Russische Tu-160 Blackjacks te onderscheppen. Eenmaal aangekomen in het gebied waar beide Tu-160's vlogen werd de onderschepping vrij snel overgenomen door de Britse gevechtsvliegtuigen. Deze hebben de Russische bommenwerpers nog enige tijd gevolgd waarna de beide vliegtuigen in noordelijke richting verder vlogen. Beide F16's zijn naar Vliegbasis Leeuwarden gevlogen om daar bij te tanken. De Tupolev Tu-160 is een zeer zware strategische bommenwerper. Wat de intenties van beide bommenwerpers waren is niet duidelijk. Russische toestellen worden de laatste tijd steeds vaker gesignaleerd in de omgeving van Nederland.