Nieuwsarchief

In ons nieuwsarchief kunt u alle nieuwsberichten terugvinden die in de loop der tijd op Scannernet.nl geplaatst zijn. Na 4 weken worden de berichten van de nieuwspagina naar dit archief verplaatst. De berichten zijn gerangschikt op datum van plaatsing.

Met de geavanceerde zoekfunctie kunt u gemakkelijk berichten terugvinden in dit archief. U kunt zoeken op trefwoord(en) of u kunt nieuwsberichten selecteren per datum om het door u gezocht nieuwsitem te vinden. Door op de titel van het item te klikken kunt u het volledige nieuwsbericht openen. Voor actueel nieuws verwijzen wij u graag naar onze nieuwspagina. De nieuwsberichten op deze pagina mogen niet zonder toestemming gebruikt worden door andere media. Indien u gebruik wilt maken van de nieuwsberichten verzoeken wij u contact met ons op te nemen via info@scannernet.nl.

Containers slaan overboord op Noordzee

Containers overboord Noordzee

TERSCHELLING- In de nacht van dinsdag op woensdag heeft een containerschip op de Noordzee, ten noorden van Schiermonnikoog een groot aantal containers verloren. Dit gebeurde tijdens stormachtige omstandigheden. Het schip, de ‘MSC Zoe’ was onderweg naar Bremerhaven toen de containers overboord sloegen.

In eerste instantie zou gaan om circa 30 containers met daarin diverse goederen waaronder meubelen, auto-onderdelen en speelgoed maar later bleek dat het om circa 270 containers zou gaan. De eerste containers spoelden in de vroege ochtend aan op Terschelling en Vlieland. Ook op Schiermonnikoog en Ameland spoelden (delen van) containers aan. Ook spoelden er losse goederen aan die zeer waarschijnlijk afkomstig zijn uit opengeslagen containers. In een aantal van de containers zitten gevaarlijke stoffen. Hiervoor werden hulpverleners waaronder het Coördinatieteam Waddeneilanden (CoWa) op de eilanden gealarmeerd en geïnformeerd over de ontstane situatie. Om meer onderlinge communicatie tussen de hulpverleners te creëren werd een GRIP-2 afgekondigd.  Het Kustwachtcentrum in Den Helder heeft de situatie met een vliegtuig in kaart gebracht en ook vanaf zee werd gespeurd naar drijvende containers. De aangespoelde containers trokken veel geïnteresseerden naar de stranden. Velen hielpen mee om rommel vanaf het strand op te ruimen.

In de dagen na het incident spoelden een aantal containers en heel veel goederen vanuit opengeslagen containers aan op de Waddeneilanden en Friese en Groningse Waddenzeekust. Spontaan ontstonden er opruimacties door vrijwilligers. Hierbij werden vele honderden tonnen afval opgeruimd. De Duitse en Nederlandse autoriteiten zijn gezamenlijk een onderzoek naar de oorzaak van het overboord slaan van de containers vanaf de 'MSC Zoe' gestart.

Containers slaan overboord op Noordzee

Containers slaan overboord op Noordzee

Containers slaan overboord op Noordzee

Foto's: Sytse Schoustra