Nieuwsarchief

In ons nieuwsarchief kunt u alle nieuwsberichten terugvinden die in de loop der tijd op Scannernet.nl geplaatst zijn. Na 4 weken worden de berichten van de nieuwspagina naar dit archief verplaatst. De berichten zijn gerangschikt op datum van plaatsing.

Met de geavanceerde zoekfunctie kunt u gemakkelijk berichten terugvinden in dit archief. U kunt zoeken op trefwoord(en) of u kunt nieuwsberichten selecteren per datum om het door u gezocht nieuwsitem te vinden. Door op de titel van het item te klikken kunt u het volledige nieuwsbericht openen. Voor actueel nieuws verwijzen wij u graag naar onze nieuwspagina. De nieuwsberichten op deze pagina mogen niet zonder toestemming gebruikt worden door andere media. Indien u gebruik wilt maken van de nieuwsberichten verzoeken wij u contact met ons op te nemen via info@scannernet.nl.

Lekkage gevaarlijke stof Huhtamaki Franeker: medewerkers onwel

Lekkage gevaarlijke stof Huhtamaki Franeker: medewerkers onwel

FRANEKER- De hulpdiensten zijn maandagavond massaal uitgerukt naar Franeker. Bij het bedrijf Huhtamaki, dat gevestigd is aan de Zuidelijke Industrieweg ontsnapte rond 20:30 een gevaarlijke stof. Huhtamaki produceert onder andere verpakkingsmateriaal.

Bij het bedrijf zijn een aantal soorten gevaarlijke stoffen aanwezig die worden gebruikt bij de productie. Door de lekkage raakte een aantal medewerkers van het bedrijf onwel. Hierop werd direct besloten om het bedrijf te ontruimen en de omgeving van het terrein af te zetten. De gealarmeerde brandweer voerde metingen uit in en rondom de fabriek terwijl ambulancepersoneel zich over de onwel geworden medewerkers ontfermde. Twee van hen werden overgebracht naar het ziekenhuis met onder andere ademhalingsproblemen. Bij de metingen werd de stof waterstofsulfide (H2S) waargenomen. Omdat onduidelijk was waar de stof precies vandaan kwam en wat de effecten waren van de lekkage werd er in eerste instantie opgeschaald naar 'GRIP-1'. Als gevolg hiervan werd ter plaatse een Commando Plaats Incident (CoPI) ingericht zodat de officieren van dienst van de verschillende hulpverleningsdisciplines met elkaar konden overleggen op locatie. In de binnenstad van Franeker werd ook melding gedaan van een vreemde lucht. Rond 23:25 werd er verder opgeschaald naar 'GRIP-3' mede omdat er mogelijk een groot effectgebied zou zijn. Na het activeren van 'GRIP-3' werd ook een NL-alert naar aanwezigen in de omgeving van het bedrijf gestuurd om op te roepen ramen en deuren te sluiten en niet naar buiten te gaan. Ondertussen voerden diverse meetploegen van de brandweer metingen uit in en rondom Franeker. Hierbij werden geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen gemeten. Rond 02:00 kon er worden afgeschaald nadat bekend werd dat de H2S-uitstoot werd veroorzaakt door het gebruik van een zuur. Dit werd gebruikt bij het verwijderen van roestvorming in de buizen en machines die tijdelijk stilstonden. De onwel geworden medewerkers zijn voor controle naar het ziekenhuis geweest en zijn inmiddels weer thuis.

Lekkage gevaarlijke stof Huhtamaki Franeker: medewerkers onwel

Lekkage gevaarlijke stof Huhtamaki Franeker: medewerkers onwel

Lekkage gevaarlijke stof Huhtamaki Franeker: medewerkers onwel

Lekkage gevaarlijke stof Huhtamaki Franeker: medewerkers onwel

Video: Lekkage gevaarlijke stof Huhtamaki Franeker (GRIP-3) (16-10-2017)