scannernet logo

corner left-topcorner right-top
Scannernet.nl

Actueel nieuws
corner left-bottomcorner right-bottom

Actueel nieuws

Op deze nieuwspagina kunt u het allerlaatste nieuws vinden uit Harlingen en regio Noordwest Friesland

De nieuwsberichten worden overzichtelijk weergegeven en zijn voorzien van foto's en/of video's. Klik op 'Lees meer' om het volledige artikel te openen. U kunt ons ook volgen via ons Twitter-account en Facebook-pagina voor meer actualiteiten uit de regio. Heeft u zelf nieuwsfeiten uit de regio of heeft u misschien foto's die passen bij één van de nieuwsitems? Stuur ons een e-mail via nieuws@scannernet.nl.

Frisian Flag 2023: 2 t/m 13 oktober

Frisian Flag 2023: 2 t/m 13 oktober

LEEUWARDEN- Vliegbasis Leeuwarden is van 2 tot en met 13 oktober gastheer van de internationale oefening Frisian Flag. Aan de oefening zullen dagelijks circa 40 vliegtuigen uit verschillende landen deelnemen. De oefening is vooral boven de Noordzee en boven Friesland en Groningen.

Van maandag t/m vrijdag zullen de vliegtuigen twee keer per dag (om circa 09:30 & 13:30) vertrekken vanaf Vliegbasis Leeuwarden voor verschillende trainingsscenario's. Tijdens de oefening wordt van 08.00 tot 16.00 uur gevlogen.

De oefengebieden liggen voornamelijk boven de Noordzee, Friesland en Groningen. De grootte van het oefengebied is circa 320x210 kilometer. Frisian Flag is een van de grootste oefeningen in Europa. Hierdoor en door het hoge kwaliteitsniveau heeft de oefening een grote trainingswaarde voor Nederlandse en buitenlandse vliegers. Tijdens Frisian Flag worden onder andere luchtverdedigingsmissies, aanvallende (offensieve) missies en missies voor het uitschakelen van vaste en bewegende doelen op de grond of op zee uitgevoerd.

Naast de Nederlandse luchtmacht (F16's & F35's) participeren onder andere ook de Duitse (EF-2000 Eurofighters), Amerikaanse (F35's), Finse (F18's) en Deense (F-16's) luchtmacht (onder voorbehoud) in de oefening. Net als de voorgaande jaren zullen (hoogstwaarschijnlijk) ook enkele helikopters van de Koninklijke Luchtmacht, tankvliegtuigen en een AWACS meedoen. Eenheden op de grond zullen ondersteunend zijn aan de oefening.

Naast het volgen van de vliegbewegingen via onze website door bijvoorbeeld de live scanner streams en de ADSB/MLAT map willen wij de bezoekers van Scannernet.nl net als vorige jaren ook foto's gemaakt door de spotters zelf laten zien. Ons motto is 'Door spotters, voor spotters'. Elke dag zullen wij een greep van de foto's die wij zelf hebben gemaakt, maar ook die door de spotters zijn opgestuurd laten zien op onze website en ons Twitter-account. Wij hopen op veel mooie en bijzondere foto's om zo een goed mogelijk beeld te vormen van deze oefening.

Uiteraard kunt u de actieve vluchten en communicatie tijdens Frisian Flag 2023 (deels) volgen via de Militaire luchtvaart-pagina.

Neem voor meer informatie over Frisian Flag 2023 ook een kijkje op Defensie.nl

Tags: scanner, Leeuwarden, vliegtuigen, vliegbasis, F16, luchtmacht, oefening, frisian, flag, EHLW, frisian flag, airbase, gevechtsvliegtuigen, F35

Wij wensen u veel kijk- &

luisterplezier op Scannernet.nl!